драгомир драганов фотограф

Цветовете на 2020 година, Част I

Цветът на 2020 година – Класическо синьо

Вероятно вече сте разбрали – в началото на декември 2019 Pantone обяви за цвят на годината класическото синьо. Това означава, че той ще задава водещата цветова гама в модата, в интериорния и промишления дизайн – навсякъде, където цветът е важен.

Защо класическо синьо

Представянето на цвета за 2020 година от шефовете на Pantone Color Institute е изключително поетично и впечатляващо. Те обявиха, че са избрали цвета на надеждата, сигурността, доверието и постоянството. Противопоставиха го на усещането за несигурност на прага на новото десетилетие. Визуално го свързаха с безкрайността и дълбочината на вечерното небе, с онова място, където морето и небето се допират.

От психологическа гледна точка Pantone 19-4052 Classic Blue предизвиква усещане за спокойствие и умиротвореност, подкрепя концентрацията и съсредоточаването. Краската с кобалтова отсянка се идентифицира със способността за интроспекция и комуникация, с размах и дълбочина на мисленето, с разширяване на хоризонта отвъд елементарната очевидност.

класическото синьо - цветът на 2020 година
Цветът на 2020 година спрямо Пантон

Кои са Pantone

Това е компания, създала преди почти шест десетилетия собствена система за съвпадение на цветовете. Днес тази система масово се прилага в различни сфери:

  • графичен дизайн и печат;
  • текстил и мода;
  • продукти за разкрасяване;
  • интериорен, архитектурен и промишлен дизайн и т. н.

Уникалният код и чип формат отчитат не само какъв е нюансът, но и как ще изглежда върху съответната основа – хартия, памук, пластмаса и т.  н.  

Pantone Color Institute прогнозира световните цветови тенденции и консултира над 10 милиона производители и дизайнери при избора на цвят за нови продукти, брандове и марки, за формирането на успешната им визуална идентичност. Развива цветовата психология и разкрива емоционалната стойност на цветовете.

От две десетилетия компанията избира цвета на годината и наблюдателите не пропускат да отбележат, че през вече далечната 2000 година той също е бил син – Cerulean Blue 15-4020.

Как се избира цвят на годината 

Въпреки че поетичното представяне на класическото синьо за цвят на годината оставя впечатление за творчески полет на фантазията и емоционален избор, това съвсем не е така. Още през пролетта специален екип започва да следи и анализира тенденциите в културата и политиката, в медиите, във филмите и изкуството, в развлекателната индустрия, модата, начина на живот, предпочитаните дестинации. Взимат се под внимание големи спортни и обществено-политически събития, социалните мрежи и промишлеността, новите технологии, свързани с нови материали и текстури и т. н.

Внимателно се подбира името му, за да изразява то точно желаното послание. Classic Blue изразява царствена сдържаност и спокойствие в противовес на стреса и напрежението на ежедневието; устойчивост и увереност срещу несигурността в началото на новото десетилетие.

В последните месеци на годината натрупаната информация се обобщава и през декември се обявява цветът за следващата година. Така, извлечен от разностранните прояви на съвременния живот, този цвят на свой ред стимулира естественото развитие на формираните тенденции и обуславя пораждането на нови.

Има ли практическа стойност цветът на годината

Огромната част от информацията за света – над 80% – ние получаваме чрез зрението си. Затова изборът на цвят за облеклото и грима ни, за стените на дома и завивките, за всеки продукт, който потребяваме, и всяка среда, която обитаваме, е от изключителна важност. Като се има предвид начинът, по който се определя цветът на годината, той дава видимост на вече формирани тенденции и предпочитания. Неговата роля е да позволи да се планират и направят предвидими потребителският интерес и потребителското търсене; да помогне на дизайнерите и производителите за максималното удовлетворяване на потребителските очаквания.

Искате да разнообразите дома си и да сте в крак с новостите? Възползвайте се от новия цвят на 2020 година – класическото синьо на Pantone. Достатъчни са някои акценти, нов диван или домакински текстил в модерната синя гама и рокля в царствено синьо.

А кои ще са другите основни цветове във водещите тенденции за годината, ще ви разкажем в следващата статия.

Сподели:

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on facebook
Share on linkedin
Share on email

Още от блога

интериорни дизайни от анелия
Артисти

Представяме Ви – Анелия Новакова

Това е още една от статиите за нашите прекрасни артисти, художници, фотографи и като цяло.. Творци! Ние разчитаме изцяло на тяхната феноменална артистичност и креативност,

декоративни възглавници
Интериорен декор

Декоративни възглавници

Декоративни възглавници – Какво знаем за тях? Историческата поява на съвременните декоративни възглавнички може да се проследи векове назад, когато римляните удобно са сядали и