декоративни възглавници

Цветовете на 2020 година, Част II

Цветовете на 2020 година, част 2

Вече коментирахме новия цвят на Pantone за 2020 година – класическо синьо. Той определено ще бъде водещ в света на дизайна и в ежедневието. Но няма да го изчерпва. Въпросът е кой определя допълнителните краски, създаващи разнообразието от цветови тенденции. Някои от тях са продължение на процесите от предната година, но други са нови. И те тръгват от цветовите гами, посочени като актуални за 2020 година от водещи компании за бои и дизайн.

Сините нюанси в цветовете на 2020 година

Синьо – Naval

Освен на Pantone, синият цвят е фаворит и на Sherwin-Williams. Техните предпочитания са за така нареченото  военноморско синьо (Naval SW 6244). Богатата, наситена краска се съчетава добре както с приглушените гами, така и с ярки блестящи цветове, искрящо бяло и лъскави метални акценти. Naval е отлична база за персонализирани дизайни, които носят едновременно релакс и вдъхновение за сетивата.

Китайски порцелан

Chinese Porcelain PPG1160-6 e цвят на годината за 2020 на PPG. Това е наситено, приглушено синьо с виолетова отсянка. Понижава тревожността, успокоява съня, забавя времето и поражда надежда – всичко, което е необходимо на притиснатия от стрес човек в един прекалено динамичен свят. Подходящ е за стени и акценти, за врати и фоайета. Изглежда перфектно, гарниран със златно.

Розово

Тук се включват:

First Light 2102-70 на “Бенджамин Мур“ и

Bobmay Pink 1006-8B на Valspar.

Розовите нюанси изразяват стремежа на уморените от стрес и безпокойство хора към комфорт и съпричастност, към самоизразяване. Носят неподправеност и жизнен оптимизъм

Romance SW 6323

„Романтика“ е ефирното розово на Sherwin-Williams. Използвано у дома, то създава усещане за топлота, за защитеност и уют, за изтънченост и висока естетика. Като новото неутрално добре се комбинира с бяло и дърво. Пастелният руж с оттенък на кайсия е подходящ за смели съчетания с предизвикателното зелено на джунглата, с топлия жив корал и с бляскави аксесоари.

Зелено

Chartreuse

Живият цвят между зеленото и жълтото е изпълнен с енергия.  Той провокира усещане за хармонично развитие и склонност към нестандартно мислене. Свързва се с обичайните за 80те години на миналия век неонови цветове. Зад избора на Chartreuseстои Etsy и фактът, че за последното тримесечие на 2019 търсенето на продукти в неоново зелено е нараснал с повече от 50% спрямо същото тримесечие на 2018 г.

Back to Nature S340-4

Ненатрапчивият мек зелен нюанс на Behr е обявен за цвят на 2020 на компанията. Носи спомен за полска шир, сродява дома с плажа и горската пътека. Успокоява и ви кара да се чувствате по-добре. Насърчава сближаването на жилището с природата и през новото десетилетие. Създава релаксираща атмосфера в комбинация с повечето природни нюанси – включително сини – и отваря пространството. Back to Nature S340-4 е основополагащ за цялата цветова палитра на Behr за 2020.

Разнообразие от палитри

Още в средата на предната година компаниите подготвиха и обявиха за 2020 година цели палитри, разпределени в отделни теми, които отразяват мултикултурното и мултифункционално развитие на дизайна. Властва колоритът на природата – земя и растителност, небе и вода. Повечето цветове са в приглушена, мека гама. Носят спокойствие, комфорт и усещане за лукс. Според специалистите някои от тях ще играят ролята на неутрални и ще станат база за елегантния модерен колорит в интериорния дизайн, в модата, в грима за 2020 и следващите години.

В същото време те са вдъхновени от очакваните предизвикателства на новото десетилетие в духовен, технологичен и социално-политически план.

Цветовете на 2020 сочат пътищата към красотата и уюта, но те са само ориентир.

А кой точно ще е цветът на годината за вас, зависи най-вече от вашите собствени вкусове, предпочитания и настроения!

Сподели:

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on facebook
Share on linkedin
Share on email

Още от блога

интериорни дизайни от анелия
Артисти

Представяме Ви – Анелия Новакова

Това е още една от статиите за нашите прекрасни артисти, художници, фотографи и като цяло.. Творци! Ние разчитаме изцяло на тяхната феноменална артистичност и креативност,

декоративни възглавници
Интериорен декор

Декоративни възглавници

Декоративни възглавници – Какво знаем за тях? Историческата поява на съвременните декоративни възглавнички може да се проследи векове назад, когато римляните удобно са сядали и