декоративни възглавници

Декоративни възглавници

Декоративни възглавници – Какво знаем за тях?

Историческата поява на съвременните декоративни възглавнички може да се проследи векове назад, когато римляните удобно са сядали и подпирали на тях, или до старите арабски общества, които са имали обичая да сядат около трапезата директно върху земята, което пък от своя страна е налагало да изолират студенината на пода посредством меки възглавници.

И до днес такива традиции има съхранени при една част от народите по света. Оттогава до днес тези функционални и красящи интериора ни артикули са променили и предназначението си, и своята визия.

Вече не са изработени само от кожа, нито са пълни със слама, пера или вълна, но си остават една неизменна част от уюта и декора на домовете ни. Купувайки една възглавница и няколко различни калъфки можете да си правите експерименти със стила на всяка една от стаите си.

Материалите в декоративните възглавници

Материалът, от който се изработват калъфките, може да е от коприна, полиестер, плюш, велур, сатен, памучни тъкани, кадифе, бархет… А принтовете върху тях да са многоцветни, с флорални или животински изображения, на раета или ромбове, тип пачуърк (patchwork), с бродерии и различни декорации от камъни, апликации, шнурове, копчета, перли или конци. Дори е възможно да се сдобиете с репродукция върху калъфката на любим свой автор, благодарение на съвременния 3D пълноцветен печат. А защо не и да разгърнете потенциала на твореца в себе си, поръчвайки калъфка със собствен нарисуван дизайн?!

    Преживяването да видиш и обзаведеш дома си с нещо, родено от теб самия, да се превърнеш в Автор, е вълнуващо и прекрасно.

Днес разнообразието от материали, форми, цветове и дизайни при декоративните възглавници е огромно. Въпрос на лично предпочитание, вкус и усет за красота ни ръководят при техния избор за покупка или сътворяване със собствените ни ръце. И все пак би било добре да се съобразяваме с някои малки тънкости, за да не превръщаме жилището си в кичозен склад от случайно подбрани предмети. Ето някои идеи.

Съчетаване на декоративни възглавници с домашния интериор

На първо място е добре да решим дали декоративните ни възглавници ще допълват нашия интериор цветово или ще му контрастират. Ако обзавеждането ви е еднотонно като гама, би било подходящо в него да намерят място няколко цветни и ярки петна – пъстри или червени, жълти, сини, зелени, оранжеви възглавници. По този начин ще създадете настроение  и светлина в него.

Ако желаете пък да съчетаете използваните вече цветове, можете да изберете тъкани, които са с идентичен принт на щорите в стаята, на тапетите вътре, на дамаската на столовете ви или на покривката на масата ви. Например: на раирани тапети или такива с орнаменти биха подхождали раирани или карирани възглавнички, но само при положение, че дамаската на меката ви мебел е еднотонна. Можете да се спрете на красив флорален принт, ако щорите ви са със същия. Ако пък интериорът ви е съставен от няколко различни цвята или рисунък – подът ви е в един, пердетата или щорите в друг, покривката на спалнята или дамаската на дивана – в трети, изберете декоративни възглавници, които съчетават тези три цвята или елемента заедно. При още по сложни цветови варианти е най-добре възглавниците да са подбрани в доминиращия цвят на помещението.

Идва ред и на материалите, които трябва да подберем, тъй като не всяка тъкан си подхожда с друга тъкан. Структурата на плата трябва да е сходен. Сатенена декоративна възглавница едва ли би изглеждала на мястото си върху диванна плюшена или велурена дамаска. Сатенът би подхождал повече за спалня и покривалата за спалня, които се изработват от подобна материя. Ленът се съчетава добре с лен и памук. Велурът с кадифе, велур, кожа и плюш. Разнообразието от платове е голямо и не е трудно да се подбере правилната тъкан.

Вечният въпрос – колко големи и колко на брой?

Размерите и формите на декоративните възглавници също следват определени закономерности, когато ги използваме в домашния декор. Кръглите, рулонните, тези с форми на животни и сърчица, подхождат повече за спалня или детска стая. Там основните една или две възглавници за сън идеално се съчетават с няколко по-малки в същата цветова гама или контрастиращи силно като цвят. Правоъгълните и квадратните – за кухня и всекидневна. По-големите  намират място в спалнята, където можете да се облегнете на тях, четейки интересна книга. По-малките са и с по-силно изразен декоративен елемент в хола или трапезарията. Те изглеждат непринудено там и подчертават домашния уют, без да пречат на вашите гости.

  Количеството възглавници също трябва да се съблюдава, за да не заприлича помещението ни на претрупана с играчки детска стая. Прието е в една стая да няма повече от шест декоративни възглавници. Оптималното им количество е между две и шест. Можете да ги нахвърляте по столове или дивани, без да се притеснявате за разстоянията между тях. Те винаги ще изглеждат добре и мястото си, стига да сте ги подбрали хармонично по цвят, материя, форма и рисунък.

Разгледайте нашите страхотни декоративни възглавнички! Може да изберете от над 300 разнообразни дизайна, направени от български артисти! Всяка една закупена възглавница от нас помага на някой художник, фотограф, дизайнер!

Сподели:

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on facebook
Share on linkedin
Share on email

Още от блога

интериорни дизайни от анелия
Артисти

Представяме Ви – Анелия Новакова

Това е още една от статиите за нашите прекрасни артисти, художници, фотографи и като цяло.. Творци! Ние разчитаме изцяло на тяхната феноменална артистичност и креативност,

декоративни възглавници
Интериорен декор

Цветовете на 2020 година, Част II

Цветовете на 2020 година, част 2 Вече коментирахме новия цвят на Pantone за 2020 година – класическо синьо. Той определено ще бъде водещ в света