Домакинският текстил – Черешката на тортата в обзавеждането

Домакинският текстил е завършващият щрих в обзавеждането и преобзавеждането на дома. Сравнително евтин е, подменя се лесно и често в сравнение с останалото обзавеждане и това до голяма степен се оказва причина за подценяването му. А той може както да подсили общото впечатление от интериора, така и да го провали.

Какви задачи изпълнява домакинският текстил

Най-често се обръща внимание на декоративните функции на текстила, на способността му да създава усещане за уют, топлота и индивидуалност. Това безспорно е много важно, но все пак той трябва да изпълнява и конкретни задачи във всяко едно от помещенията на дома.

  • В кухнята са ви необходими покривки за маса, салфетки, подложки за хранене, тишлайфери, престилки, ръкохватки. Те са подложени на често мокрене, високи температури, замърсяване с мазнини и органични субстанции. Необходимо е да се почистват лесно, да имат устойчиви цветове и форма.
  • В дневната основното предназначение на текстила е да осигурява удобство и комфорт, да декорира. Става дума за различни видове и модели декоративни възглавници – включително такива за под, текстилни пана, декоративни тишлайфери, одеяла, дори за дамаската на меката мебел. Използваните материи трябва да са приятни на допир, цветове и щампите да радват окото, да са издръжливи на износване и протриване, да запазват формата и добрата си визия продължително време.
  • В спалнята сред спалното бельо на леглото прекарвате около една трета от дните си. Затова за чаршафите и възглавниците, за завивките и пликовете, в които ги обличате, е задължително да търсите материи, които се проветряват лесно, осигуряват комфорт и приятно усещане при допир. Това са естествените влакна и комбинациите им с подходяща синтетика. Разбира се, искате дизайнът да ви допада и да ви кара да се чувствате добре.
  • В банята текстилът се представлява обикновено от кърпите, халатите и завесите. Завесите трябва да са от материя, която не задържа влага и не плесенясва.
  • Пердета и завеси има във всяко помещение. Добре е да са от материали, които спират чуждите погледи отвън и проникването на светлината, да се поддават на драпировка, да падат тежко и красиво. Поради голямата си площ те имат много силно влияние върху интериора и затова е нужно да сте особено внимателни с избора на цвят, текстура, оформление.
  • Екстериорният декор изпълнява типичните за вида си задачи и облагородява мястото за отдих и хранене в градината

Декоративна стойност на домакинския текстил

Дали изпълнява практически задачи като покривките, спалното бельо и пердетата, или е предназначен за декоративен акцент като възглавничките и тишлайферите, декоративната стойност на домакинския текстил е изключително висока. Той успешно може да разреши някои вече допуснати грешки в обзавеждането или да ги задълбочи. Така прекалено еднообразният, безличен интериор ще се оживи с атрактивни цветни щампирани пердета, а шаренията ще уравновесите със завеси и възглавнички в спокойни пастелни тонове.

Криворазбраните модни тенденции и масовите серии на домакинските текстилни изделия  могат да ви изиграят лоша шега и да сбъднат най-големия ви кошмар – да видите в чужд дом вашите пердета, вашите възглавнички и покривки.

Затова все по-често на пазара се предлагат персонализирани продукти с индивидуален дизайн. Те будят нарастващ интерес и това вероятно ще е част от бъдещето на домакинския текстил.

Сподели:

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on facebook
Share on linkedin
Share on email

Още от блога

интериорни дизайни от анелия
Артисти

Представяме Ви – Анелия Новакова

Това е още една от статиите за нашите прекрасни артисти, художници, фотографи и като цяло.. Творци! Ние разчитаме изцяло на тяхната феноменална артистичност и креативност,

декоративни възглавници
Интериорен декор

Декоративни възглавници

Декоративни възглавници – Какво знаем за тях? Историческата поява на съвременните декоративни възглавнички може да се проследи векове назад, когато римляните удобно са сядали и