интериорни декорации за дома и спалнята

Как спалнята да стане по-уютна през зимата

Хладно през зимата и хладно през лятото буди съвсем различни усещания – особено в спалнята. Проблемът е, че поддържането на висока температура влошава качеството на съня, а от друга страна, месечните сметки също ще са притеснителни.

Но има и други начини да си осигурите комфорт в спалнята и през зимата. Ще ви помогне домакинският текстил.

Спалното бельо

Фините памучни чаршафи (дори и копринените) държат хладно. Сменете ги с бархетни. Бархетът е плътна памучна тъкан с нисък хав от едната страна. Може да го срещнете обозначен и като фланела. Предлагат се едноцветни, карирани, щампирани спални комплекти от бархет. Меки са и държат топло.

Вероятно не е нужно да ви се напомня, че зимните завивки трябва да са по-дебели и по-пухкави. Пълнежът може да е от птичи пух, от фина вълна, от високотехнологични материали – според предпочитанията и бюджета ви. Добро решение е напластяването на завивките – позволява лесно да контролирате топлинния си комфорт.

Одеялата

Някои все още държат на тежките вълнени родопски одеяла. Но все по-предпочитани са леките, меки завивки, които топло обгръщат тялото и осигуряват неподражаем уют – особено зимата. Могат да са по-тънки или по-дебели, еднослойни или многослойни, от различна материя – Flannel Fleece, Sherpa, полар, микрофибър и др. Поддържат се лесно, перат се в пералня и съхнат бързо.

Добре е в спалнята близо до леглото винаги да има одеяло. Това е отлично решение, когато студът ви накара да се свиете на кълбо. Освен полезно, одеялото може да е и много забавно, да се превърне в характерен, индивидуализиращ акцент – особено ако изберете персонализиран вариант с дигитален печат.

Общото усещане за комфорт в спалнята

Спалнята не е само за сън. Тя е усещане за сигурност, за интимност, за комфорт и защитеност, а то се постига по различен начин през зимата и лятото. 

Стоплете спалнята с цвят и текстура

При  по-ниската температура и оскъдната светлина зимата използвайте топли цветове и текстури. Наситени земни тонове, маслиново зелено, гълъбово сиво, греещо оранжево и пиперено червено, екрю и бежово ще стоплят пространството. Ще им помогнат меките тъкани с хав и ръчното плетиво. Метнете изкуствена кожа с мек косъм до леглото – да не стъпвате боси на студения под. Разстелете върху него килим, че и два. Сложете още някоя пухкава декоративна възглавница.

Изолирайте студения прозорец

Дори и да имате щори, сменете леките пердета с плътна завеса. Тя ще спира студеното от прозореца, ще затъмнява спалнята. Ще ви пази както от обилното осветление в големия град, така и от първите слънчеви лъчи сутрин. А това е залог за пълноценен качествен сън.

Внесете светлина и аромат

Нека всички лампи светят с топла, мека светлина. Поставете свещи, чиито пламъчета ще оживят спалнята. А за да завършите атмосферата, ароматизирайте. Дъх на канела и бор, карамфил, ябълка и цитруси ще ви накарат да се отпуснете и да се чувствате уютно.

Ако леглото ви е много студено и нощем става нетърпимо, постилайте едно вълнено одеяло върху чаршафа, а друго мятайте върху себе си под завивката. В краен случай си купете електрическо одеяло и грейка. С комфорта в спалнята не правете компромис. Една трета от живота ви минава в нея. Заслужавате да се чувствате добре!

Сподели:

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on facebook
Share on linkedin
Share on email

Още от блога

интериорни дизайни от анелия
Артисти

Представяме Ви – Анелия Новакова

Това е още една от статиите за нашите прекрасни артисти, художници, фотографи и като цяло.. Творци! Ние разчитаме изцяло на тяхната феноменална артистичност и креативност,

декоративни възглавници
Интериорен декор

Декоративни възглавници

Декоративни възглавници – Какво знаем за тях? Историческата поява на съвременните декоративни възглавнички може да се проследи векове назад, когато римляните удобно са сядали и